NİTELİKLİ KAHVE İLE İLGİLİ HERŞEY COFFEEWORKS'DE

Alengirli Kahve Terimleri

25.01.2021

images/banners/coffeeworks coffee beautiful maps.jpg

Son yıllarda hayatımızda giderek daha fazla yer ediyor kahve. Kahve tutkunlarının sayısı her geçen gün artıyor. Tabii bunda artık daha kolay ulaşabildiğimiz nitelikli kahve dükkanları ile farklı kahveleri deneme şansımızın olmasının da etkisi çok.
Bir de nitelikli kahve ile hayatımıza giren havalı kahve terimleri var. Kahvenin de bir jargonu var yani. Biraz kahve terimlerinden bahsedelim, bu havalı kelimeler ne anlatıyor bize? Güzel bir kahve için neleri bilmek gerekiyor?



Öncelikle temelden, içtiğimiz kahvedeki tatlardan başlayalım. Kahvenin tadını tanımlarken kullandığımız üç ana kavram var. Bunlar gövde, asidite, tatlılık. Bir de bunlara ek olarak bir de kahvenin tadım notları var.

Gövde İngilizce “body” kelimesinden gelip, kahveyi içtiğinizde aldığınız baskın tattır diyebiliriz. Yurtdışında son dönemde “body” kelimesinin kullanımı yerini weight – ağırlık’a bıraksa da Türkiye’de hala kullanılmaya devam ediliyor. Gövde kısaca kahvenin tadıdır. Bu baskın tat, kavurma süresi ile doğru orantılı olarak artar ve gittikçe daha koyu bir tada doğru kayar. Koyu kavrulmuş kahvelerde gövde daha yüksek olur. Kahvenizi yudumladıktan sonra acı (bitter) bir tat olarak dilinizin arka tarafında bu tat kalır ve ağzınızda uzun süre varlığını korur. Bu tadı rahatsız edici bulanlar çoğunlukta olsa da, bir çok insan bu tadı sevebilmekte. Çok koyu kavrulan kahveler sırasıyla vienna, french ve italian (kömürden hallice) roast olarak adlandırılır. Kahve koyu kavruldukça daha yağlı ve parlak bir görünüm alır.
Nitelikli kahve sevenler genelde yüksek gövdeli kahveleri pek sevmezler. Sebebi de gövde yükseldikçe kahve içerisindeki gövdenin ve bitter tadın tatlılığı, asidite ve aromaları baskılamasıdır. Koyu kavrulan kahvelerin hemen hepsi aynı tattadır diyebiliriz. Koyu kavrulan kahvelerde, kahveye heyecan katan asidite, tatlılık ve aromaların hiçbirini alamazsınız. Yani karakteristik bir özelliği yoktur içtiğiniz kahvenin. Düz, sıradan bir kahve içmiş olursunuz.

Asidite diyince herkesin aklına limonsu bir ekşilik gelir. Ama aslında öyle değildir. Kahvede ki pozitif asiditeyi tanımlamak için elmada ki hafif ekşiliği örnek olarak alabiliriz. Asidite kahveye heyecan katan en önemli unsurdur. Kahvede kavurma miktarı arttıkça asidite azalır. Yani kahvenizi koyu kavurmaya başladığınızda asidite giderek kaybolur ve kahveniz sıradanlaşır. Bu noktada belirtme gereken asiditenin ne çok fazla olması ne de hiç olmaması iyidir. Dengeli – ballanced – bir asidite kahvede aradığımız temel özelliktir. Yani her şeyde olduğu gibi kahvede de denge önemli.

Tatlılık bildiğiniz tatlılık ancak şeker eklenmiş kahve tatlılığı değil. Daha çok meyvemsi bir tatlılık tanımlanıyor burada. Bazı kahveler içerisine şeker katmadan – ki kahvenizi şeker eklemeden içmenizi öneririz– gerçekten tatlı oluyor. Koyu kavurdukça tabii ki bu da kaybolan bir özellik.
Gövde, asidite ve tatlılık dışında bir de aromalar var tabii. Aromalar kahve çekirdeğinin kahve demlendikten sonra fincanınıza getirdiği tatlardır. Bunlar kahveye sonradan eklenen tatlar değildir. Her kahve çekirdeğinin, türüne ve yetiştiği ortama göre bir tat profili vardır. Afrika kahveleri genelde meyvemsi tatlara (kiraz, böğürtlen, şeftali, kırmızı orman meyveleri gibi) sahipken, Güney Amerika kahvelerinde genelde çikolata, karamel ve fındıkımsı tatlar ön plandadır. Örneğin bir Guatemala kahvesinde çikolata ve fındık tatları alabilirsiniz. Bu kahvenin çikolata ya da fındık tadında olduğu anlamına gelmez. Ama kahve çekirdeğinin bünyesinde bulunan tatların çikolata ve fındığı andırdığını gösterir bize. Biz bu tatları adreslemek için daha önceden bildiğimiz tatları kullanırız.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tadım özelliklerini, sizlere ulaştırdığımız tüm kahvelerin paketlerinde bulunan etiketlerde belirtiyoruz.
Bu özelliklere ek olarak etiket üzerinde kahvenin espresso yada filtre kahve için mi demlendiğini, kahvenin çeşidini, kavrulma tarihini, agtronmetre ölçüm değerini (kahvenin renginin ne kadar açık yada koyu olduğunu ölçmeye yarayan yöntem), ve kahvenin hangi işleme yöntemi ile işlendiğini de (bununla alakalı bir blog yazısı yazacağız) belirtiyoruz.



Nasıl kahveleri sevdiğinizi belirlemeniz için çeşitli yöresel kahveleri denemenizi öneririz. Önemli olan kahveyi aldığınız yerden kahve hakkında detalı bilgi alabiliyor olmanız. Kahveler bölümünde kahve çeşitlerimizi görebilr, dileğiniz kahveye kolayca ulaşabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen kahve çekirdeklerini tatmak ve kendi kahve zevkinizi keşfetmek için kahvelere göz atmayı unutmayın.