NİTELİKLİ KAHVE İLE İLGİLİ HERŞEY COFFEEWORKS'DE

24.04.2020

Nedir bu kahve?



 
Kahve diye bahsettiğimiz şey aslında kahve adlı bitkiye ait meyvelerin çekirdeğidir. Kahve bitkisi biyolojik sınıflandırmada Rubiaceae ailesine mensuptur. Herhangi bir budama vs. işlemine tabi tutulmazsa boyu 10 metreye kadar uzayabilir. Kahve bitkisi nitrojence zengin, volkanikliği ve yoğunluğu düşük topraklarda, 15 °C -25 °C sıcaklık değerleri arasında, dona maruz kalmayacağı, bolca güneş ve yağmur-yada sulama- alabileceği bölgelerde yetişir.
 
Ticari kahve pazarında ağırlıklı olarak iki ana kahve tipi yetiştirilir: Coffea Arabica ve Coffea Robusta. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi arabica kahve ve robusta kahve olarak piyasada anılırlar.
Arabica ve Robusta türleri tamamen farklı ortam koşullarında yetiştirilmektedir. Bu iki tür bitkinin ağaçları gibi çekirdeklerinin tat karakteristikleri de birbirlerinden farklılıklar göstermektedir. Robusta hastalıklara olan direncinin yanısıra, nem oranı daha yüksek olan düşük rakımlı subtropikal (dönence altı) bölgelerde yetiştirilir. Arabica ise yüksek rakımlı daha subtropical iklimin ılıman olduğu bölgelerde yetiştirilir. İki tür de düşük sıcaklıkta oluşan don olayına ve çok yüksek nemliliğe dayanıklı değildir. İki tür için de ideal ortam sıcaklığının yıl boyu 24°C olduğunu söyleyebiliriz.


 
İki türe ait çekirdekler arasında da farklılıklar vardır. Arabica çekirdekler mavi-yeşil arası renklerde eliptik bir geometriye sahipken, robusta çekirdekler ise sarı-kahverengi renklerde ve daha yuvarlak geometridedirler.
Robusta kahve Arabicaya nazaran daha yüksek kafein miktarına sahiptir. Bunun sebebi robustanın yetiştiği deniz seviyesinde zararlı böceklerin fazla olmasıdır. Aslında kafein bitkinin bu zararlılardan kendini korumak için geliştirdiği bir mekanizmadır.

 


Arabica çekirdekler nerede nasıl yetiştirildiğine ve nasıl işlendiğine bağlı olarak daha iyi asidik kaliteye ve daha geniş bit tat çeşitliliğine sahiptir. Robusta çekirdek ise düşük asiditeli ve daha yavan tada sahiptir. Robusta genel olarak Güneydoğu Asya, Afrika ve Hindistan’da yetiştirilirken Arabica ise Orta ve Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’da yetiştirilir.
 





Nerede yetişir bu kahve?

Kahve yetiştirilmesi için üç farklı iklimsel koşul vardır. 


Subtropical Bölgeler: Rakımın 600-1200 metre aralığında olduğu, yılın yağmurlu ve kurak dönemlerinin belli olduğu, yılda bir büyüme ve bir olgunlaşma döneminin olduğu bölgelerdir. Avustralya ve Brezilya subtropikal bölgeler olarak sayılabilir.
 
·
Ekvatoral Bölgeler: Bu bölgelerde rakım değerleri 1200-2400 metre aralığındadır. Çok sık yağmur yağan bu bölgelerde buna bağlı olarak sürekli çiçeklenme olmakta, hasat zamanı ise meyvenin olgunlaşmasına bağlı olmaktadır. Kenya ve Kolombiya ekvatoral bölgeye örnek olarak sayılabilir. 
Düşük Rakımlı Bölgeler: Deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliğe kadar olan, genel olarak daha sıcak daha nemli bir karaktere sahip olan bölgelerdir. Ağırlıklı olarak bu iklim koşulunda robusta kahve yetiştirilir.