NİTELİKLİ KAHVE İLE İLGİLİ HERŞEY COFFEEWORKS'DE

24.04.2020

Nedir bu kahve?



Kahve diye bahsettiÄŸimiz ÅŸey aslında kahve adlı bitkiye ait meyvelerin çekirdeÄŸidir. Kahve bitkisi biyolojik sınıflandırmada Rubiaceae ailesine mensuptur. Herhangi bir budama vs. iÅŸlemine tabi tutulmazsa boyu 10 metreye kadar uzayabilir. Kahve bitkisi nitrojence zengin, volkanikliÄŸi ve yoÄŸunluÄŸu düÅŸük topraklarda, 15 °C -25 °C sıcaklık deÄŸerleri arasında, dona maruz kalmayacağı, bolca güneÅŸ ve yaÄŸmur-yada sulama- alabileceÄŸi bölgelerde yetiÅŸir.

Ticari kahve pazarında ağırlıklı olarak iki ana kahve tipi yetiştirilir: Coffea Arabica ve Coffea Robusta. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi arabica kahve ve robusta kahve olarak piyasada anılırlar.
Arabica ve Robusta türleri tamamen farklı ortam koÅŸullarında yetiÅŸtirilmektedir. Bu iki tür bitkinin aÄŸaçları gibi çekirdeklerinin tat karakteristikleri de birbirlerinden farklılıklar göstermektedir. Robusta hastalıklara olan direncinin yanısıra, nem oranı daha yüksek olan düÅŸük rakımlı subtropikal (dönence altı) bölgelerde yetiÅŸtirilir. Arabica ise yüksek rakımlı daha subtropical iklimin ılıman olduÄŸu bölgelerde yetiÅŸtirilir. İki tür de düÅŸük sıcaklıkta oluÅŸan don olayına ve çok yüksek nemliliÄŸe dayanıklı deÄŸildir. İki tür için de ideal ortam sıcaklığının yıl boyu 24°C olduÄŸunu söyleyebiliriz.


İki türe ait çekirdekler arasında da farklılıklar vardır. Arabica çekirdekler mavi-yeÅŸil arası renklerde eliptik bir geometriye sahipken, robusta çekirdekler ise sarı-kahverengi renklerde ve daha yuvarlak geometridedirler.
Robusta kahve Arabicaya nazaran daha yüksek kafein miktarına sahiptir. Bunun sebebi robustanın yetiÅŸtiÄŸi deniz seviyesinde zararlı böceklerin fazla olmasıdır. Aslında kafein bitkinin bu zararlılardan kendini korumak için geliÅŸtirdiÄŸi bir mekanizmadır.


Arabica çekirdekler nerede nasıl yetiÅŸtirildiÄŸine ve nasıl iÅŸlendiÄŸine baÄŸlı olarak daha iyi asidik kaliteye ve daha geniÅŸ bit tat çeÅŸitliliÄŸine sahiptir. Robusta çekirdek ise düÅŸük asiditeli ve daha yavan tada sahiptir. Robusta genel olarak GüneydoÄŸu Asya, Afrika ve Hindistan’da yetiÅŸtirilirken Arabica ise Orta ve Güney Amerika, Afrika ve GüneydoÄŸu Asya’da yetiÅŸtirilir.




 

Nerede yetiÅŸir bu kahve?

Kahve yetiÅŸtirilmesi için üç farklı iklimsel koÅŸul vardır.

Subtropical Bölgeler: Rakımın 600-1200 metre aralığında olduÄŸu, yılın yaÄŸmurlu ve kurak dönemlerinin belli olduÄŸu, yılda bir büyüme ve bir olgunlaÅŸma döneminin olduÄŸu bölgelerdir. Avustralya ve Brezilya subtropikal bölgeler olarak sayılabilir.


Ekvatoral Bölgeler: Bu bölgelerde rakım deÄŸerleri 1200-2400 metre aralığındadır. Çok sık yaÄŸmur yaÄŸan bu bölgelerde buna baÄŸlı olarak sürekli çiçeklenme olmakta, hasat zamanı ise meyvenin olgunlaÅŸmasına baÄŸlı olmaktadır. Kenya ve Kolombiya ekvatoral bölgeye örnek olarak sayılabilir. 
DüÅŸük Rakımlı Bölgeler: Deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliÄŸe kadar olan, genel olarak daha sıcak daha nemli bir karaktere sahip olan bölgelerdir. Ağırlıklı olarak bu iklim koÅŸulunda robusta kahve yetiÅŸtirilir.